Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ακολουθούμε, όταν κάποιος έρχεται για coaching πάνω σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές του συνήθειες ή κάποιο σωματικό σύμπτωμα συνδεδεμένο με την τροφή, όπως δυσκολία στην πέψη, υπερφαγία, χρόνια κόπωση, χρόνιο στρες, χαμηλή διάθεση, εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, κ.α. Ας τις δούμε με τη σειρά:
Αρχή #4: Κάθε σύμπτωμα υγείας ή διατροφικής συμπεριφοράς μάς προσφέρει σοφία
Κάθε μία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με την τροφή μας και το σώμα μας, φέρνει μέσα της σοφία που έχει τις ρίζες της στη βιολογία, τη γενετική, τη νευροχημεία, την ψυχολογία, τη συμπεριφορά μας ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών.
Με άλλα λόγια, τα διατροφικά μας θέματα βγάζουν πάντα νόημα σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές. Υφίστανται για κάποιο λόγο. Από τη στιγμή που θα εντοπίσουμε τη σοφία πίσω από την αιτία του θέματος, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να χαλαρώσουμε, να αφήσουμε κατά μέρους την αυτοκριτική και την επίκριση και να προσδιορίσουμε την κατάλληλη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στη θεραπεία.
Ας δούμε, για παράδειγμα, τι μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους όταν το πεπτικό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν είναι η καούρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολύ συχνά είναι αναγκασμένοι να παίρνουν φάρμακα για να ανακουφίζονται, χωρίς όμως να θεραπεύεται ποτέ η κατάστασή τους. Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο και λέγεται και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συμβαίνει όταν τα υγρά του στομάχου δεν συγκρατούνται από τον οισοφαγικό σφυκτήρα και ανεβαίνουν προς τα πάνω. Είναι πολύ ενοχλητικό και πολύ επώδυνο. Ποια μπορεί να είναι η σοφία που κουβαλάει το σύμπτωμα;
Το σύμπτωμα μπορεί να μας παραπέμπει στη βιολογία μας. Μπορεί να έχουμε πολύ αδύναμο σφιγκτήρα ή να πάσχουμε από διαφραγματοκήλη και να μην το γνωρίζουμε. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά μας: μπορεί να παραπέμπτει στη συμπεριφορά μας και στο ότι τρώμε πολύ γρήγορα ή μπορεί να παραπέμπει στην νευροχημεία, στην ψυχική μας κατάσταση και στο ότι τρώμε ενώ στο σώμα μας είναι ενεργοποιημένη αντίδραση στρες.
Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος επιβραδύνεται ή και σταματάει εντελώς, καθώς δίνεται προτεραιότητα σε λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Έτσι είναι σχεδιασμένο το σώμα μας. Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπτωμα της καούρας μας επισημαίνει αυτή την κατάσταση στρες και μας καλεί να κάνουμε κάτι για τις αιτίες που μας την προκαλούν. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, το σύμπτωμα μας ζητάει να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας, να διαχειριστούμε το στρες και να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.
Σε άλλες περιπτώσεις, η καούρα μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Μπορεί ακόμα να σημαίνει ότι η ποσότητα τροφής που τρώμε είναι υπερβολική για εμάς. Η φυσιολογία μας, το σώμα μας, ουσιαστικά απορρίπτει την ποιότητα ή την ποσότητα της τροφής.
Όπως βλέπουμε, για κάθε ένα σύμπτωμα μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές αιτίες. Μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι διατροφικές μας συμπεριφορές και τα σωματικά μας συμπτώματα μάς καλούν να τα ακούσουμε, να τα αποκρυπτογραφίσουμε, να εξερευνήσουμε τον μεταβολισμό μας και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ως προς το ποιοι είμαστε και πώς τρεφόμαστε.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε μια δωρεάν ενημερωτική συνάντηση!
Άρθρα της σειράς:
- Αρχή #1: Η μοναδικότητα του καθενός
- Αρχή #2: Η τροφή είναι μια πόρτα
- Αρχή #3: Η σχέση με την τροφή είναι δάσκαλος
- Αρχή #4: Κάθε σύμπτωμα υγείας ή διατροφικής συμπεριφοράς μάς προσφέρει σοφία
- Αρχή #5: Οι προκλήσεις μάς καλούν να εξελιχθούμε
- Αρχή #6: Προσωπική Δύναμη = Μεταβολική Δύναμη
- Αρχή #7: Η τροφή είναι συμβολικό υποκατάστατο
- Αστακός και προσωπική ανάπτυξη - 17/11/2018
- Απόλυτη ευθύνη για τη ζωή μας - 02/11/2018
- Αλήθεια, Άποψη, Πεποίθηση και Χρησιμότητα - 15/10/2018