Άρθρα


Χαλαρώστε και αδυνατίστε!

Η εμμονή με το αδυνάτισμα Με την εμμονή που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία, σε σχέση με το βάρος, είναι εύκολο να αισθανθεί κάποιος την πίεση ότι πρέπει το σώμα του να έχει ένα συγκεκριμένο βάρος και ένα συγκεκριμένο σχήμα. Τα μηνύματα που συνήθως έρχονται από την οικογένεια, από φίλους και […]


Επτά αιτίες για την υπερφαγία 1

Υπερφαγία είναι το να τρώει κανείς παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται το σώμα του, από πλευράς ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι που έχουν θέμα με το βάρος τους, παραπονιούνται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερφαγίας. Συνήθως μάλιστα, την υπερφαγία την χαρακτηρίζουμε με αρνητικό τρόπο, καθώς την ταυτίζουμε με την έλλειψη ισχυρής θέλησης. Είναι όμως πραγματικά […]


Ο Ρυθμός είναι το παν

Μετράτε θερμίδες; Συνήθως στη διατροφολογία μιλάμε για το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή πόσες θερμίδες λαμβάνουμε με ό,τι τρώμε και πόσες καίμε μέσα στην ημέρα. Το σκεπτικό είναι το εξής: Εάν η διαφορά είναι θετική, άρα περισσεύουν θερμίδες, το σώμα τις αποθηκεύει και αυξάνεται το βάρος μας. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, […]


Ο εγκέφαλος του πεπτικού συστήματος

Γνωστός ως Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ΕΝΣ), ο «εγκέφαλος» που υπάρχει στο πεπτικό μας σύστημα βρίσκεται κάτω από την επένδυση της βλεννογόνου και μεταξύ των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου. Το Εντερικό Νευρικό Σύστημα είναι ένα πλούσιο και περίπλοκο δίκτυο νευρώνων, νευροδιαβιβαστών, ορμονών και […]


Τι να φάω;

Το αιώνιο ερώτημα: Τι να φάω; Πιθανότατα το πιο σύνηθες, σημαντικό, πιεστικό και ευθύ ερώτημα που υπάρχει στις μέρες μας σχετικά με τη διατροφή, είναι αυτό: «τι να φάω;» Η ερώτηση είναι απόλυτα κατανοητή, από τη στιγμή που υπάρχει απίθανα μεγάλη ποσότητα πληροφόρησης διαθέσιμη σχετικά με τη διατροφή, αλλά και […]


Webinar Ψυχολογίας της Διατροφής Ιανουαρίου 2017

Πώς θα σας φαινόταν εάν θα μπορούσατε να αλλάξετε το σώμα σας και τη ζωή σας μέσα σε πέντε εβδομάδες; Με εφόδιο τις πιο σύγχρονες γνώσεις της διατροφολογίας, βιοχημείας και ψυχολογίας και με οδηγό τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το σώμα μας, μαθαίνουμε να τρώμε για ευχαρίστηση, ενέργεια και αδυνάτισμα! […]


Πόσο αυθεντικοί είμαστε;

Η αλήθεια αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου πολύ γρήγορα και, συχνά, με εντυπωσιακό και αναπάντεχο τρόπο. Σκεφτείτε στιγμές που επιτέλους είπατε την αλήθεια, μετά από καιρό που την κρύβατε μέσα σας. Πώς αισθανθήκατε το σώμα σας; Δεν σας έφυγε ένα βάρος; Δεν αισθανθήκατε ξαφνικά να γεμίζετε ενέργεια; Η αλήθεια ξυπνάει […]


Ακούστε τα κιλά σας πριν τα χάσετε! 1

Από όλες τις απόψεις που θα ακούσετε σχετικά με τα παραπάνω κιλά σας, πιθανότατα αυτή που έχω να σας πω να είναι η πιο παράξενη: Πριν τα χάσετε, ακούστε τα πρώτα! Το ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, το λιγότερο. Από την εμπειρία μου όμως και από την εμπειρία αμέτρητων ανθρώπων που […]


Webinar Ψυχολογίας της Διατροφής Νοε-Δεκ 16

Πώς θα σας φαινόταν εάν θα μπορούσατε να αλλάξετε το σώμα σας και τη ζωή σας μέσα σε πέντε εβδομάδες; Με εφόδιο τις πιο σύγχρονες γνώσεις της διατροφολογίας, βιοχημείας και ψυχολογίας και με οδηγό τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το σώμα μας, στο webinar αυτό μαθαίνουμε να τρώμε για ευχαρίστηση, […]


Δέκα κανόνες για τη Διαισθητική Διατροφή

Νο1: Ξεφορτωθείτε τις δίαιτες θαύματα Πετάξτε από το παράθυρο όλα τα βιβλία και τα άρθρα περιοδικών για διατροφή και δίαιτα, όλα αυτά που σας δίνουν την ψευδή ελπίδα για έναν μαγικό τρόπο διατροφής ή άσκησης με τον οποίο τα παραπανίσια κιλά μπορούν να χαθούν γρήγορα, εύκολα και μόνιμα. Επιτρέψτε στον […]


Ο θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίνης

Προϊστορία Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η μαργαρίνη. Κατατάσσεται στα  επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς, αν και προέρχεται από φυσικά υλικά, εν τούτοις είναι ένα τεχνητό προϊόν, αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. Η ευρεσιτεχνία για την κατασκευή της μαργαρίνης κατοχυρώθηκε στη Γαλλία από τον χημικό Hippolyte Mège-Mouriès, το έτος 1869, με το […]


Τεστ δυσανεξίας

Τι είναι τα τεστ δυσανεξίας Δεν ξέρω εάν θυμάται κανείς μια παλιότερη εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, «Αποδείξεις». Σε ένα από τα επεισόδια, είχε παρουσιάσει έναν «γιατρό – ραβδοσκόπο», ο οποίος διαμόρφωνε το πρόγραμμα διατροφής των επισκεπτών του, ανάλογα με το πώς ταλαντώνονταν ένα ραβδί που κρατούσε στο χέρι. Μπορεί να […]