Η τροφή είναι μια πόρτα


Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ακολουθούμε, όταν κάποιος έρχεται για coaching πάνω σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές του συνήθειες ή κάποιο σωματικό σύμπτωμα συνδεδεμένο με την τροφή, όπως δυσκολία στην πέψη, υπερφαγία, χρόνια κόπωση, χρόνιο στρες, χαμηλή διάθεση, εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, κ.α. Ας τις δούμε με τη σειρά:

 

Αρχή #2: Η τροφή είναι μια πόρτα

Το νόημα εδώ είναι ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την τροφή και το σώμα μας, δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όταν αρχίζουμε και εξετάζουμε από κοντά το τι συμβαίνει με την διατροφική συμπεριφορά μας, συνήθως μας οδηγεί σε μονοπάτια που δεν είχαμε φανταστεί.

Η σχέση μας με την τροφή είναι μια «μαγική» πόρτα που μας ζητάει να τη διαβούμε. Αυτή η πόρτα μας οδηγεί βαθύτερα μέσα στους εαυτούς μας, σε μέρη που χρειάζονται την προσοχή μας και τη φροντίδα μας. Η αποστολή μας είναι να δείξουμε αρκετό θάρρος, αρκετό κουράγιο, ώστε να περάσουμε το κατώφλι και να μπούμε σε αυτές τις άγνωστες περιοχές, πρόθυμοι να εξερευνήσουμε και να αναγνωρίσουμε πράγματα που μας επηρεάζουν σε πολλές περιοχές της ζωής μας και σε πολλά επίπεδα της ύπαρξής μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπερφαγία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διδαχθεί ότι η υπερφαγία είναι απλά ένα πρόβλημα θέλησης, πρόβλημα πειθαρχίας, ότι απλά κάποιοι άνθρωποι είναι αδύναμοι χαρακτήρες και δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Όταν όμως διαβούμε την πόρτα που ονομάζεται υπερφαγία και μπούμε σε συζήτηση μαζί της, ανακαλύπτουμε κάτι διαφορετικό.

Μαθαίνουμε ότι η υπερφαγία μας μπορεί να έχει την προέλευσή της στο στρες της δουλειάς, στις δυσκολίες των προσωπικών μας σχέσεων, σε θέματα οικογενειακά, σε παλαιότερα τραύματά μας, στη μοναξιά μας· ή ότι μπορεί όλα φαινομενικά να πηγαίνουν καλά, αλλά για κάποιο ακατανόητο λόγο να φαίνεται σαν να προσπαθούμε να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Κάποιοι άλλοι μπορεί να ανακαλύψουν ότι η υπερφαγία τους οφείλεται στην προσπάθεια του σώματος να αναπληρώσει κάποιο μακροσυστατικό που για κάποιο λόγο του στερούμε (πρωτεΐνη, υδατάνθρακα ή λιπαρά). Και άλλοι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίσεις υπερφαγίας τους οφείλονται στο ότι υπό «φυσιολογικές» συνθήκες ακολουθούν κάποια ιδιαίτερα αυστηρή και στερητική δίαιτα, με αποτέλεσμα το σώμα να λιμοκτονεί από πλευράς διατροφικής θρέψης. Και φυσικά, ο κατάλογος πιθανών αιτίων συνεχίζεται.

Ποια είναι τα καλά νέα; Όταν βλέπουμε την τροφή και τη σχέση μας μαζί της σαν μια πόρτα, παύει να είναι ο εχθρός που πρέπει να υπερνικήσουμε ή η κακή συνήθεια που πρέπει να τιθασεύσουμε, αλλά γίνεται ο καθοδηγητής μας, ο δάσκαλός μας, που μας οδηγεί στις αληθινές αιτίες των διατροφικών μας θεμάτων. Και έτσι ανοίγουμε τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά θέματα που μας απασχολούν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε μια δωρεάν ενημερωτική συνάντηση!

Άρθρα της σειράς:

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.