Η μοναδικότητα του καθενός


Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ακολουθούμε, όταν κάποιος έρχεται για coaching πάνω σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές του συνήθειες ή κάποιο σωματικό σύμπτωμα συνδεδεμένο με την τροφή, όπως δυσκολία στην πέψη, υπερφαγία, χρόνια κόπωση, χρόνιο στρες, χαμηλή διάθεση, εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, κ.α. Ας τις δούμε με τη σειρά:

Αρχή #1: Η μοναδικότητα του καθενός

Ο καθένας μας έχει τη δική του, ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση με την τροφή και το σώμα του. Τη σχέση αυτή οφείλουμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι να τη αναγνωρίζουμε, να την αποδεχόμαστε και να τη σεβόμαστε. Οφείλουμε να την τιμούμε, χωρίς να την επικρίνουμε, να προσπαθούμε να την κρύβουμε, να τη δικαιολογήσουμε ή να την υποβιβάζουμε, γιατί αυτή η σχέση περιέχει μέσα της, και περιμένει να μας φανερώσει, πλευρές του εαυτού μας που συνήθως κρατάμε στη σκιά.

Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε προσέγγιση και να ακολουθήσουμε για να εξυγιάνουμε τη σχέση μας με το σώμα μας και με το βάρος μας, δεν θα πρέπει να είναι τυποποιημένη και μονοσήμαντη, δεν είναι ρούχο τύπου «ένα μέγεθος για όλους». Για τον καθένα μας, θα πρέπει να δούμε το πώς ο δικός μας μεταβολισμός, ο τρόπος ζωής μας, η προσωπικότητά μας, τα βιώματά μας, το περιβάλλον μας και άλλα πολλά, ζυμώνονται όλα μαζί ώστε να προκύψει η μοναδική προσωπική σχέση που έχουμε με την τροφή και το σώμα (βλέπε και άρθρο: Ακούστε τα κιλά σας πριν τα χάσετε!)

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένος «σωστός τρόπος» για να αντιμετωπίσουμε την υπερφαγία, να χάσουμε βάρος ή να αλλάξουμε διατροφικές συμπεριφορές που τυχόν μας δυσκολεύουν ή μας επιβαρύνουν στη ζωή μας και την υγεία μας. Υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές και αποτελεσματικές στρατηγικές, όσο και άνθρωποι που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη. Θα έπρεπε να είναι προφανές ότι μια πενηντάχρονη γυναίκα σε εμμηνόπαυση που ζει σε βόρειο ψυχρό κλίμα, θα χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με έναν εικοσιδυάχρονο αθλητή σε τροπική χώρα.

Συχνά κολλάμε με το βάρος μας. Κολλάμε σε ανεπιθύμητες διατροφικές συνήθειες επειδή συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες παλιές στρατηγικές που υποτίθεται ότι δουλεύουν για όλους, αλλά ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη (και επομένως ποτέ δεν προσαρμόζονται) στη δική μας προσωπική ιστορία.

Πάρα πολλοί εμπειρογνώμονες προωθούν τις διατροφικές και διαιτητικές προσεγγίσεις τους, που (στην καλύτερη περίπτωση) μπορεί να δουλεύουν για τον ίδιο τον εμπειρογνώμονα που τις δημιούργησε – αλλά αυτοί οι ειδικοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι επειδή δούλεψε σε μερικούς ανθρώπους, θα πρέπει αυτόματα και απαράλλακτα να δουλεύει για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, υγείας, γεωγραφίας, κλίματος, εποχής, κουλτούρας, ψυχικής κατάστασης, τρόπου ζωής, επιπέδων στρες, είδους και έντασης φυσικής κίνησης και άλλων 100 παραγόντων.

Αντιπροτείνουμε ότι ο πιο δόκιμος τρόπος για να στηθούν στρατηγικές που θα αντέξουν στο χρόνο, είναι με το να λάβουμε υπόψη τη μοναδικότητα του καθενός, την προσωπική του ιστορία, τον μοναδικό του μεταβολισμό και τα ιδιαίτερα βιολογικά και συναισθηματικά του χαρακτηριστικά. Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας, προσπαθούμε να ακούσουμε και να καταλάβουμε την ιστορία μας και, στη συνέχεια, να χτίσουμε μια καινούργια καλύτερη ιστορία για το μέλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε μια δωρεάν ενημερωτική συνάντηση!

Άρθρα της σειράς:

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.