Τέσσερις τρόποι να ξεκολλήσετε το βάρος σας


Ίσως έχετε  βρεθεί κάποιες φορές σε αυτή την κατάσταση με το βάρος σας: μετράτε θερμίδες, οργανώνετε τα γεύματά σας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ακολουθείτε το πρόγραμμα, αλλά οι αριθμοί στη ζυγαριά δε λένε να αλλάξουν. Αυτή η κατάσταση είναι αναμφίβολα εκνευριστική και ψυχοφθόρα, ειδικά εάν μέχρι πριν λίγο η δίαιτα δούλευε και τώρα ξαφνικά σταμάτησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε την προσοχή σας από το φαγητό και κοιτάξετε σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με τις τροφές που καταναλώνετε. Ας δούμε τέσσερα τέτοια παραδείγματα.

1. Αλλάξτε την άσκησή σας

Πώς σας φαίνεται η άσκηση; Σας αρέσει ή την μισείτε; Θα θέλατε όσο τίποτα άλλο να μπορούσατε να την αποφύγετε εντελώς; Καιρός για αλλαγή. Η σχέση που καλλιεργείτε με τη σωματική άσκηση έχει άμεση σχέση με τη δυνατότητα του σώματος να χάσει βάρος.

Μικρό μυστικό #1: όταν προσεγγίζουμε το θέμα της άσκησης μέσα σε κατάσταση στρες, μπλοκάρουμε τον μεταβολισμό μας. Όπως μας λέει η Ψυχολογία της Διατροφής, το στρες δίνει σήμα στον οργανισμό μας να μπει σε κατάσταση άμυνας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί άφθονη κορτιζόλη μέσα στον οργανισμό μας, το οποίο τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους. Η έντονη δυσαρέσκειά μας σε σχέση με την άσκηση, ανεβάζει τα επίπεδα του στρες στο σώμα μας, κάθε φορά που πάμε να γυμναστούμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα με το σώμα μας και ενισχύει τη χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Για να βρείτε τη χαρά μέσα στην κίνηση, κάντε κάτι εντελώς διαφορετικό, μόνο και μόνο για να αλλάξει το μοτίβο. Μη σκέφτεστε σε σχέση με πόσες θερμίδες θα κάψει το ένα ή το άλλο είδος κίνησης. Θέλουμε να σκεφτόμαστε αυτή τη δραστηριότητα και να μας φτιάχνει η διάθεση. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό για εσάς; Πώς θα θέλατε να κινείτε το σώμα σας, εάν το μόνο κριτήριο ήταν η ευχαρίστηση της κίνησης; Γιόγκα; Περπάτημα; Χορός; Κολύμπι; Ποδήλατο; Δε μας νοιάζει πόσες θερμίδες καίει, μας ενδιαφέρει εάν κάνει το σώμα μας να εκφράζεται, να χαίρεται και να ξεκλειδώνει.

2. Φάτε υγιεινά λιπαρά

Μικρό μυστικό #2: η έλλειψη λιπαρών στη διατροφή μας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία απώλειας βάρους! Το να τρώμε υγιεινά λιπαρά, όπως για παράδειγμα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο ή λάδι καρύδας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα πάρουμε βάρος. Το σώμα μας έχει ανάγκη ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA), τα οποία δεν μπορεί να φτιάξει το ίδιο και τα λαμβάνει μόνο μέσω της τροφής. Αυτά τα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν στο να κρατάνε σταθερό το επίπεδο σακχάρου, να κρατούν εύκαμπτες τις κλειδώσεις, να φτιάχνουν τη μεμβράνη των κυττάρων, να κατασκευάζουν νευρικά κύτταρα, να κατασκευάζουν ορμόνες, να δυναμώνουν το δέρμα και τα μαλλιά, αλλά και να παρέχουν επαρκή ενέργεια.

Αντίθετα απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς, λόγω της προπαγάνδας που υφιστάμεθα, τα EFA βοηθούν τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη και να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Βοηθούν στο να διατηρείται η ορμονική ισορροπία και επομένως στο να έχουμε έναν υγιή μεταβολισμό. Επιπλέον, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.

(Βλέπε σχετικό άρθρο: Η ανατροπή της άποψης για τα λιπαρά)

3. Χαλαρώστε

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η άσκηση έχει αποτελέσματα μόνο όταν βρίσκεται σε ισορροπία με την ανάρρωση. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά την άσκηση, προκειμένου να χτίσει και να επισκευάσει τον μυικό ιστό του.

Μικρό μυστικό #3: Το σώμα μας έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται σε σύντομες περιόδους έντονου στρες (πχ με κυνηγάει μια τίγρη για 5 λεπτά), όχι μακριές και επαναλαμβανόμενες περιόδους ασταμάτητου στρες (χρόνιο στρες), το οποίο δυστυχώς βιώνουμε στη σύγχρονη εποχή. Ως αποτέλεσμα, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται, πρέπει να φροντίζουμε ώστε το σώμα μας να λαμβάνει συστηματικά τη χαλάρωση που του χρειάζεται. Όχι σαν πολυτέλεια, αλλά σαν ανάγκη επιβίωσης. Δώστε προτεραιότητα σε αυτό.  Και, ναι, η χαλάρωση βοηθάει και στο αδυνάτισμα – σε κατάσταση χαλάρωσης, ο μεταβολισμός μας ανεβαίνει. Σε κατάσταση στρες, ο μεταβολισμός μας πέφτει.

(Βλέπε σχετικό άρθρο: Χαλαρώστε και αδυνατίστε!)

4. Κάντε ένα διάλειμμα από τις δίαιτες

Η προσέγγιση της Ψυχολογίας της Διατροφής έχει σαν πρώτο βήμα το να βάλουμε στην άκρη τις δίαιτες. Αυτό ίσως είναι δύσκολο να το δεχτεί κάποιος, ειδικά όταν έχει στο μυαλό του κάθε μέρα και κάθε ώρα το πόσα κιλά θα χάσει και πώς. Όταν όμως διαπιστωμένα κάποιος έχει κολλήσει, πρέπει να είναι ρεαλιστής. Όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, πιθανότατα η καλύτερη επιλογή είναι να κάνει μερικά βήματα πίσω και να σταματήσει εντελώς να σκέφτεται την απώλεια βάρους.

Θα έχετε ακούσει ότι το στρες και η ψυχολογική πίεση επηρεάζουν τη γονιμότητα των ζευγαριών που προσπαθούν να κάνουν παιδί και ότι με το που σταματούν την προσπάθεια, γίνεται η σύλληψη. Το ίδιο θα μπορούσε κανείς να πει και για το αδυνάτισμα. Μερικές φορές, πιεζόμαστε τόσο πολύ για να χάσουμε βάρος, που η πίεση αυτή καθαυτή δημιουργεί τόσο μεγάλο στρες που μπλοκάρει εντελώς ο μεταβολισμός μας.

Μικρό μυστικό #4: Υπάρχει ένα παράδοξο γνωμικό στο χώρο της αυτοβοήθειας· για να μπορέσεις να αλλάξεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αποδεχθείς, ακριβώς όπως είναι. Πολλές φορές, ο μόνος τρόπος που έχουμε για να πείσουμε το σώμα μας να αποχωριστεί την προστατευτική πανοπλία του, είναι να αποδεχτούμε και να τιμήσουμε την πανοπλία αυτή, ως πολύτιμο δώρο προστασίας. Το μήνυμα φεύγει μόνο όταν ο αγγελιαφόρος σιγουρευτεί ότι ακούστηκε.

Σταματήστε λοιπόν το ζύγισμα, τη δίαιτα, την ασταμάτητη πίεση και την αυστηρή αυτοκριτική και αφήστε το σώμα σας απλά να είναι όπως θέλει, για μερικούς μήνες, αγαπώντας το χωρίς να προσπαθείτε να το αλλάξετε. Καλλιεργήστε μια σχέση αποδοχής, επικοινωνίας και άνευ όρων αγάπης και ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε με την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής σας, γενικότερα. Ίσως αυτό είναι το συστατικό που λείπει.

(Βλέπε άρθρο: Ακούστε τα κιλά σας πριν τα χάσετε!)

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.