Ακούστε τα κιλά σας πριν τα χάσετε! 1


Print Friendly, PDF & Email

Από όλες τις απόψεις που θα ακούσετε σχετικά με τα παραπάνω κιλά σας, πιθανότατα αυτή που έχω να σας πω να είναι η πιο παράξενη: Πριν τα χάσετε, ακούστε τα πρώτα!

Το ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, το λιγότερο. Από την εμπειρία μου όμως και από την εμπειρία αμέτρητων ανθρώπων που έκαναν δίαιτα, αδυνάτισαν, ξαναπήραν κιλά, ξαναέκαναν δίαιτα, ξανα-αδυνάτισαν, ξανα-ξαναπήραν κιλά, αυτό που προκύπτει είναι το εξής: Αν αντιμετωπίζετε τα κιλά σας σαν ένα πρόβλημα από το οποίο πρέπει να απαλλαγείτε, τότε θα δυσκολευτείτε πολύ. Για την ακρίβεια, θα κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάποια στιγμή στη ζωή μας είχαμε ή έχουμε παραπάνω κιλά, αυτό που κάνουμε είναι να πολεμάμε το σωματικό μας λίπος λες και πρόκειται για κάποιον εχθρό, για κάποιον εισβολέα. Ακούω πολύ συχνά τις φράσεις «αυτό δεν είμαι εγώ», «αυτό δεν είναι δικό μου». Επειδή λοιπόν, «δεν είμαι εγώ αυτό», κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να ξεφορτωθούμε αυτή την ανεπιθύμητη ουσία που μας χαλάει τη διάθεση, την εμφάνιση και τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε. Και θα έλεγα ότι αυτό, σε πρώτο άκουσμα, βγάζει νόημα. Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια – οι δίαιτες δεν δουλεύουν. Το γεγονός αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κάτι πρωτάκουστο. Σε οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα και να κοιτάξετε, το 99% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα ξαναπαίρνουν τα κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Σκεφτείτε το αλλιώς: Οι «δίαιτες» υπάρχουν από το 1920. Εάν είχε ανακαλυφθεί η τέλεια δίαιτα (ή το τέλειο χάπι αδυνατίσματος ή το τέλειο πρόγραμμα άσκησης) που πραγματικά δούλευε αποτελεσματικά και μόνιμα, δεν θα το ξέραμε; Δεν θα το είχαμε ακολουθήσει όλοι και δεν θα ήμασταν όλοι αδύνατοι;

Αν κάνουμε μερικά βήματα πίσω και κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, καταλαβαίνουμε ότι η κύρια αιτία που δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνιμα αποτελέσματα, είναι η εξής: Προσπαθούμε να χάσουμε κιλά για λάθος λόγους, με αποτέλεσμα οι στρατηγικές που καταστρώνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας, να είναι εγγυημένο ότι θα καταλήξουν σε αποτυχία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, απλά θέλουν να απαλλαγούν από το επιπλέον βάρος. Το θέμα όμως είναι ότι το επιπλέον βάρος είναι εκεί για κάποιο λόγο. Έχει έναν βαθύτερο λόγο ύπαρξης. Η Δυναμική Ψυχολογία της Διατροφής, μάς διδάσκει ότι το υποσυνείδητό μας, η σοφία της ζωής, το σύμπαν, δώστε του ό,τι όνομα θέλετε, μας μιλάει μέσω του σώματός μας, με τη μορφή των συμπτωμάτων. Το επιπλέον βάρος είναι ένα μήνυμα από μια εσωτερική (ή ανώτερη αν προτιμάτε) πηγή. Όσο αγνοούμε αυτή την προσπάθεια επικοινωνίας (για παράδειγμα, χάνοντας τα κιλά, αλλά χωρίς να ακούσουμε το μήνυμα), το μήνυμα θα επιστρέφει, με τη μία μορφή ή με την άλλη.

Το 99% των ανθρώπων που χάνουν κιλά μέσω δίαιτας, τα παίρνουν πίσω. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως δεν πρόκειται για αποτυχία αυτών των ανθρώπων. Δεν έχει σχέση με το εάν καταφέραμε να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες ή με το εάν πίναμε γάλα χωρίς λιπαρά αντί για πλήρες. Έχει σχέση με το ότι δεν καθίσαμε να ακούσουμε το μήνυμα. Δεν ακούσαμε αρκετά βαθιά· γιατί το επιπλέον βάρος είναι ένα σύμπτωμα που δείχνει κάπου αλλού, κάπου βαθύτερα.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: «Προς τα πού δείχνει το ΔΙΚΟ ΜΟΥ επιπλέον βάρος; Προς ποια αιτία;» Θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσο πολλές διαφορετικές απαντήσεις, όσοι είναι οι άνθρωποι πάνω στη Γη. Ας δούμε όμως τις συνηθέστερες και τις πιο σημαντικές:

 • Λανθασμένες διατροφικές επιλογές
 • Συναισθηματική πείνα
 • Ανεκπλήρωτες ανάγκες
 • Απωθημένα ή καταπιεσμένα συναισθήματα
 • Σύγχυση περί ταυτότητας και εαυτού
 • Συγκαλυμμένο κάλεσμα για αγάπη και βοήθεια
 • Μίσος για τον εαυτό μας
 • Αποξένωση από το σώμα μας
 • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης
 • Ερωτική απογοήτευση
 • Οικονομικές ανησυχίες
 • Καταπιεσμένη δημιουργικότητα
 • Το να ζούμε μια ζωή ή να παίζουμε έναν ρόλο που δε μας αντιπροσωπεύει
 • Η ανάγκη να συγχωρέσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω
 • Η ανάγκη να μάθουμε πώς να θρέφουμε πραγματικά τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε
 • Μοναξιά
 • Φόβος για τον αισθησιασμό ή τον ερωτισμό του σώματός μας
 • Υπερβολικό στρες
 • Απόκλιση από τις πνευματικές μας πηγές
 • Περιβαλλοντικά χημικά και τοξίνες που οδηγούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε αύξηση βάρους – φθόριο, υδράργυρος, αυξητικές ορμόνες, ξενο-οιστρογόνα, και πολλά άλλα
 • Οι προτεραιότητες των βιομηχανιών τροφίμων, οι οποίες εφευρίσκουν και πωλούν χαμηλής ποιότητας φαγητό (junk food)
 • Κοινωνικές αξίες που οδηγούν στην υπερβολή και την υπερκατανάλωση
 • Μια κουλτούρα που δίνει αξία στην ταχύτητα, την αποξένωση από το σώμα και την ελαχιστοποίηση της συνειδητότητας
 • Ένας κόσμος γεμάτος φόβο, άγχος και δυσπιστία
 • Η ίδια η εσωτερική μας ανάγκη να απελευθερωθούμε από το μίσος για τα κιλά μας
 • Το βάρος της πεποίθησης κάποιου άλλου, ότι πρέπει να χάσουμε βάρος
 • Η εμμονή ότι πρέπει να χάσουμε βάρος, ενώ δεν υπάρχει καμμία τέτοια ανάγκη

Η κάθε μία από τις παραπάνω αιτίες, κρύβει από πίσω της ένα μάθημα ζωής που καλούμαστε να μάθουμε. Αυτά τα μαθήματα, δεν μπορούμε ούτε να τα αποφύγουμε, ούτε να τα κάνουμε να εξαφανιστούν με δίαιτα και γυμναστική. Χρειάζεται να ακούσουμε, να τα εξετάσουμε, να τα εξερευνήσουμε, να αισθανθούμε, να είμαστε ειλικρινείς και σιγά-σιγά να ωριμάσουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να ακούμε και να τιμούμε τη σοφία του σώματός μας, ακόμα και εάν αυτό φαινομενικά αρνείται να συμμορφωθεί με τις απλές και σαφείς μας απαιτήσεις του «να είναι λεπτό και όμορφο».

Φυσικά και δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό όλοι ψάχνουμε την εύκολη λύση. Θα θέλαμε να μη χρειαστεί να ξεβολευτούμε, να μη χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές, να μην αναλάβουμε ευθύνη, να μην αισθανθούμε δυσάρεστα αντιμετωπίζοντας τις δύσκολες ερωτήσεις. Καλύτερη η εύκολη λύση. Να κάνω μια δίαιτα. Να χάσω μόνο τα κιλά. Μόνο που η εύκολη λύση δεν δουλεύει – δεν έχει διάρκεια.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να πάρουμε πάνω μας την ευθύνη ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με το βάρος μας απαιτούν μια διαφορετικού είδους προσέγγιση; Όχι άλλες γρήγορες λύσεις. Είναι η ώρα για να έχουμε θάρρος να αγκαλιάσουμε το σύμπτωμα, να ακούσουμε, να έχουμε το κουράγιο να δείξουμε υπομονή.

Μόλις ανοίξουμε τον εαυτό μας προς τα μαθήματα που έχει να μας διδάξει η ζωή, θα εκπλαγούμε από όλα αυτά που έχει να μας πει το παραπανίσιο βάρος. Θα αναγνωρίζουμε το μήνυμα, το οποίο μπορεί να έχει να κάνει με την ανικανοποίητη ανάγκη για προσωπική εξέλιξη, για περισσότερη αυθεντικότητα, για επαφή και συντονισμό με το εσωτερικό μας κάλεσμα, για την έκφραση της δημιουργικότητάς μας,  για τη θέσπιση ορίων έναντι των άλλων και για τη διεκδίκηση της ευχαρίστησης στη ζωή μας. Με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, είναι εφικτό. Είναι λυτρωτικό. Είναι αποτελεσματικό. Και θα είναι για πάντα ένα κατόρθωμα δικό σας και κανενός άλλου.

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μια σκέψη για “Ακούστε τα κιλά σας πριν τα χάσετε!