Πώς οι άντρες μετατρέπονται σε γυναίκες


Η θηλυκοποίηση των ανδρών

Αν είστε άντρας και έχετε βαρεθεί να ακούτε για προβλήματα γυναικείων ορμονών και για «γυναικεία θέματα», τότε πρέπει να διαβάσετε τα παρακάτω.

Πολλοί άνδρες σήμερα βιώνουν, εν αγνοία τους, μια ορμονική μεταβολή που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία τους και αρχίζει να τους δημιουργεί προβλήματα υγείας, παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες! Η μεταβολή αυτή ονομάζεται θηλυκοποίηση. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης τους (της βασικής αντρικής ορμόνης) ελαττώνονται. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των αντρικών ορμονών, η αναλογία μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ορμονών μεταβάλλεται και τα οιστρογόνα (οι βασικές γυναικείες ορμόνες) αρχίζουν να κυριαρχούν, κάνοντας σιγά-σιγά αισθητή την παρουσία τους, μέσω της εκδήλωσης στον ανδρικό οργανισμό «γυναικείων» συμπτωμάτων, χαρακτηριστικών της επίδρασής τους.

Το πρόβλημα είναι ότι, στην εποχή μας πλέον, τα επίπεδα των οιστρογόνων στα σώματα των ανδρών δεν αυξάνονται μόνο εξ αιτίας των ανωτέρω, φυσικών αιτίων· οι άνδρες σήμερα εκτίθενται όλο και περισσότερο σε ορμόνες και ομοειδείς ουσίες, μέσω της επαφής τους με το περιβάλλον και μέσω της διατροφής.

Από πού προέρχονται αυτές οι ορμόνες

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί εκτενώς ορμόνες μέσα στις ζωικές τροφές (κυρίως οιστρογόνα), προκειμένου να αυξάνεται το σωματικό βάρος και να επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των ζώων. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις τροφές που τελικά καταναλώνουμε περιέχουν ορμόνες, τις οποίες εμείς ούτε γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να ελέγξουμε. Παραδείγματα περιπτώσεων τέτοιων τροφών που καταναλώνουμε και περιέχουν ορμόνες είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά, τα αυγά, κτλ.

Μια άλλη αιτία που συμβάλλει στη διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας είναι η ζάχαρη. Όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα αυξάνεται. Η περίσσεια ινσουλίνης στο σώμα, ανατρέπει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ορμονών, επιτρέποντας στις γυναικείες ορμόνες να κυριαρχήσουν. Και οι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Η ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στις σοκολάτες και τα γλυκά, αλλά και στα δημητριακά, στα ανθρακούχα ποτά, στα οινοπνευματώδη, στους χυμούς φρούτων, ακόμα και σε σάλτσες ζυμαρικών.

Επιπλέον, με την αύξηση των συνταγογραφήσεων αντισυλληπτικών και HRT, καθώς και την αύξηση των ορμονικών αγωγών σε ζώα, μεγάλες ποσότητες από ορμόνες καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα, μπαίνοντας μέσα στον κύκλο ανακύκλησης του νερού. Ακόμα και εάν δεν πίνετε νερό από τη βρύση, το νερό αυτό χρησιμοποιείται επίσης για το πότισμα των χωραφιών και των ζώων, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο τέλος καταλήγουν και πάλι στο πιάτο μας.

Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ορμόνες έρχονται σε επαφή μαζί μας και μέσα από τοξίνες του περιβάλλοντος. Αυτές οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα και επενεργούν σαν κανονικές ορμόνες. Ονομάζονται ξενο-οιστρογόνα. Προέρχονται από το μολυσμένο περιβάλλον, από σπρέυ, από εντομοκτόνα πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά, από το κάπνισμα, από σφραγίσματα στα δόντια (όταν αυτά περιέχουν υδράργυρο), από το φθόριο, από τα πλαστικά σκεύη και μπουκάλια, από συνθετικές ίνες ρούχων που ακουμπούν πάνω στο δέρμα μας, από σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες, προϊόντα περιποίησης και από πολλά άλλα.

Τι επιπτώσεις έχουν οι ορμόνες

Στον γυναικείο οργανισμό, η περίσσεια ορμονών προκαλεί προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), πόνους στο στήθος, προβλήματα με την περίοδο, υπογονιμότητα, ακόμα και διαφόρους τύπους καρκίνου των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος· στους άνδρες, ορισμένες από τις επιπτώσεις της επικράτησης των γυναικείων ορμονών είναι:

  • Μείωση της μυικής μάζας και δύναμης
  • Θηλυκοποίηση του ανδρικού σώματος (πχ αύξηση μεγέθους του στήθους ή ακόμα και μείωση μεγέθους του πέους)
  • Αύξηση σωματικού βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση
  • Έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και τάσεις κατάθλιψης
  • Μείωση ερωτικής επιθυμίας και, ενδεχομένως, στυτικές δυσκολίες
  • Μειωμένη γονιμότητα και χαμηλές μετρήσεις σπέρματος
  • Απώλεια οστεϊκής μάζας και αυξημένη πιθανότητα οστεοπόρωσης
  • Αυξημένος κίνδυνος ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη, καρδιοπάθειες και διαβήτης
  • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μικρότερη αντίσταση σε κρυολογήματα και μολύνσεις
  • Εξασθένιση μνήμης και επιτάχυνση γήρανσης

Πώς να επανακτήσετε τον ανδρισμό σας

Ξεκινήστε αναζητώντας τις πιθανές πηγές ορμονών ή ομοειδών ουσιών στη διατροφή σας και τον τρόπο διαβίωσης. Καπνίζετε; Είστε εκτεθειμένος σε μολυσμένο περιβάλλον στη δουλειά ή το σπίτι; Πίνετε πολύ καφέ ή τσάι; Τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα; Επεξεργασμένο κρέας; Οινοπνευματώδη; Ζάχαρη και γλυκίσματα; Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που συντελούν στην πρόσληψη ορμονών από το σώμα.

Στη συνέχεια, λάβετε μέτρα που θα επαναφέρουν τις ορμόνες σας σε ισορροπία. Αρχίστε αντικαθιστώντας ανθυγιεινά λίπη (πχ φυτικά τρανς-λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανισμένες τροφές, κτλ) με «καλά» λιπαρά, όπως ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες φυτικές ίνες από τροφές ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα όσπρια. Οι ίνες βοηθάνε στην αποβολή περισσευούμενων ορμονών· επίσης, το ίδιο κάνει και η τακτική σωματική άσκηση. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και αποφύγετε χημικά πρόσθετα.

Τέλος, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας και να αυξήσετε την κατανάλωση φυσικών «υπερ-τροφών» που βοηθάνε στη διατήρηση της καλής υγείας, όπως για παράδειγμα το ωμό μέλι, η πιπερόριζα (τζίντζερ), το σκόρδο, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, ο λιναρόσπορος και πολλές άλλες παρόμοιες τροφές.

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, ένας άνδρας πολύ πιο δύσκολα θα πάει να δει έναν γιατρό για κάποιο πρόβλημα υγείας, σε σύγκριση με μια γυναίκα, ιδιαίτερα εάν το πρόβλημα υγείας έχει να κάνει με το αναπαραγωγικό σύστημα. Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με ορμόνες, βρείτε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε και μιλήστε του για το θέμα. Μπορείτε ακόμα και να πάρετε μαζί σας αυτό το άρθρο.

Και για όλους εσάς που είστε γονείς, σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε καλά τι είδους ορμόνες και ομοειδείς ουσίες καταναλώνουν τα παιδιά σας κάθε μέρα. Στην εποχή μας, τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συνομήλικοί τους πριν από 20 ή 30 χρόνια και εκδηλώνουν πολλαπλά συμπτώματα που δύνανται να προέρχονται από ορμονικές διαταραχές, όπως θυμό, ευερεθιστότητα, ακμή, λίπος γύρω από την κοιλιά, και πολλά άλλα!

Οι ορμόνες δεν είναι μόνο γυναικείο πρόβλημα.

Επηρεάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σιγουρευτείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε.

Ως επίλογο, σας αφήνω να αναλογιστείτε μια ρήση του Robert Cohen: «Όσον αφορά τη διατροφή και την ποιότητα σπέρματος, ρωτήστε τον ειδικό! Η έρευνα του Dr. Jaime Mendiolas δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά βοηθάνε στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και, εάν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα μεταξύ ομάδων ανδρών που έχουν καταταχθεί ανάλογα με τις διατροφικές ομάδες προϊόντων που καταναλώνουν, εκείνοι που πίνουν πολύ γάλα, έρχονται τελευταίοι».

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.