Οι προκλήσεις μάς καλούν να εξελιχθούμε


Print Friendly, PDF & Email

Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ακολουθούμε, όταν κάποιος έρχεται για coaching πάνω σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές του συνήθειες ή κάποιο σωματικό σύμπτωμα συνδεδεμένο με την τροφή, όπως δυσκολία στην πέψη, υπερφαγία, χρόνια κόπωση, χρόνιο στρες, χαμηλή διάθεση, εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, κ.α. Ας τις δούμε με τη σειρά:

Αρχή #5 Οι προκλήσεις μάς καλούν να εξελιχθούμε

 Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τη σοφία που κρύβουν μέσα τους οι διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δε γίνεται να κόψουμε δρόμο. Όσο και να προσπαθούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να κρύψουμε κάτω από το χαλάκι τα καλέσματα της ψυχής μας να μεγαλώσει, να εξελιχθεί και να θεραπευτεί.

Αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στις διατροφικές μας συνήθειες, αν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε σχέση με το σώμα μας και την εικόνα του, τότε είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε τη σχέση μας μαζί τους. Η Ζωή μας προσκαλεί και μας προκαλεί συνεχώς να ακούσουμε το ανώτερο κάλεσμα που βγαίνει μέσα από κάθε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αγνοήσουμε, αλλά η ζωή πάντα θα μας επιστρέφει σε αυτή την κατάσταση, ζητώντας μας να ξυπνήσουμε, να αποκτήσουμε συναίσθηση, παρουσία και να περάσουμε τη διαδικασία λύτρωσης και θεραπείας που περιμένει μπροστά μας.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά. Γι’ αυτό και τόσο πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για γρήγορες λύσεις που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα που κρατάνε για πάντα.

Φυσικά, αν τέτοιες υποσχέσεις ήταν αληθινές, κανείς μας δεν θα είχε να αντιμετωπίσει θέματα με την τροφή και το σώμα του και δεν θα κάναμε καν αυτή τη συζήτηση. Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μέσα σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε υπάρχει και ένας χάρτης που μας δείχνει το δρόμο για να την ξεπεράσουμε.

Όταν επιλέγουμε να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα ταξίδι θεραπείας, τότε είναι ευκολότερο να μην παίρνουμε τόσο προσωπικά τα θέματα που αντιμετωπίζουμε με την τροφή και το σώμα μας. Η σχέση μας με την τροφή και το σώμα συχνά μας ωθεί να πάμε βαθύτερα και να κάνουμε ερωτήσεις με περισσότερο νόημα.

Για παράδειγμα, εάν αυτό που μας απασχολεί είναι η εικόνα του σώματός μας, είναι απίστευτο το πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν αποφασίσει ότι το σώμα τους όπως είναι τώρα είναι απαράδεκτο και ότι πρέπει να αλλάξει, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο βάρος, προκειμένου επιτέλους να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να περάσει ολόκληρη ζωή απορρίπτοντας το σώμα του, κάνοντας συνεχώς δίαιτες, κάνοντας καταναγκαστική γυμναστική και να ζει μια μίζερη διατροφικά ζωή και πάλι χωρίς να φτάσει εκεί που θέλει να πάει. Οπότε, εάν έχουμε στραφεί εναντίον του σώματός μας και έχουμε μαζί του μια σχέση απόρριψης και μίσους, τότε αυτό είναι το θέμα που η Ζωή θέλει να δουλέψουμε και να ξεπεράσουμε, να το εξυγιάνουμε.

Αυτή η εξυγίανση και εναρμόνιση της σχέσης, δεν έρχεται μέσα από την κριτική και την καταπίεση, προκειμένου το σώμα να αλλάξει και εμείς μετά να το αγαπήσουμε. Θέλουμε να μάθουμε πώς να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι τώρα και, αν αληθινά επιθυμούμε να δείχνει διαφορετικό, τότε μαθαίνουμε πώς θα βοηθήσουμε αυτές τις αλλαγές αγαπώντας το και όχι μισώντας το.

Η προσέγγιση αυτή, εξακολουθεί να είναι εστιασμένη στο να βοηθήσει τελικά τους ανθρώπους σε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά τους και το βάρος τους. Ωστόσο, θεωρεί καίριας σημασίας τα βαθύτερα ερωτήματα και τον δρόμο που μας προσκαλεί να περπατήσουμε η ζωή, εκφράζοντας τον πιο δημιουργικό εαυτό μας και εκπληρώνοντας το πλήρες δυναμικό μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε μια δωρεάν ενημερωτική συνάντηση!

Άρθρα της σειράς:

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.