Ο εγκέφαλος του πεπτικού συστήματος


Print Friendly, PDF & Email

Γνωστός ως Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ΕΝΣ), ο «εγκέφαλος» που υπάρχει στο πεπτικό μας σύστημα βρίσκεται κάτω από την επένδυση της βλεννογόνου και μεταξύ των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Το Εντερικό Νευρικό Σύστημα είναι ένα πλούσιο και περίπλοκο δίκτυο νευρώνων, νευροδιαβιβαστών, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών, το οποίο ανιχνεύει, ανταποκρίνεται, αλλά και ελέγχει διάφορες λειτουργίες σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έχει εκτιμηθεί ότι το ΕΝΣ περιέχει πάνω από 500 εκατομμύρια νευρώνες. Για σύγκριση, τα χαμστεράκια, που θεωρούνται έξυπνα ζωάκια, έχουν στον κανονικό τους εγκέφαλο (στο κεφάλι τους) μόνο 90 εκατομμύρια νευρώνες! 500 εκατομμύρια νευρώνες έχουν στον κανονικό τους εγκέφαλο τους τα χταπόδια, που θεωρούνται από τα πιο έξυπνα πλάσματα της θάλασσας! Οι γάτες έχουν 760 εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό τους.

Συμπέρασμα: το ΕΝΣ είναι ένας πραγματικός δεύτερος αυτοτελής εγκέφαλος μέσα στο σώμα μας, με απίστευτα μεγάλες δυνατότητες μνήμης και επεξεργασίας (μήπως και σκέψης και συναισθημάτων?), που συνεργάζεται αδιάκοπα με τον εγκέφαλο μέσα στο κεφάλι μας.

Μια συναρπαστική λεπτομέρεια που έχει επιβεβαιωθεί, είναι ότι το Εντερικό Νευρικό Σύστημα συνδέεται απευθείας με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα στη βάση του κρανίου, τροφοδοτώντας με πληροφορίες τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Μάλιστα, περισσότερα νευρικά σήματα ταξιδεύουν από το Εντερικό Νευρικό Σύστημα προς τον εγκέφαλο, παρά απ’ ό,τι από τον εγκέφαλο προς το Εντερικό Νευρικό Σύστημα. Ποιος ελέγχει ποιον και πώς?

Μερικές ακόμα πληροφορίες:

  • Το πεπτικό σύστημα διαθέτει υποδοχείς νευροδιαβιβαστών που νομίζαμε ότι υπήρχαν μόνο στον εγκέφαλο, όπως σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και γλουταμινικών οξέων και αστέρων. Από την άλλη, ορμόνες και χημικά που παράγονται στο πεπτικό σύστημα, βρέθηκε ότι κυκλοφορούν μέσα στον εγκέφαλο! – ινσουλίνη, χολοκυστοκινίνη, αγγειοδραστική εντερική πρωτεΐνη, μοτιλίνη, γαστρίνη, σωματοστατίνη, θυροτροπίνη, νευροτενσίνη, σεκρετίνη, γλυκαγόνη, μπομπεσίνη
  • Ο εγκέφαλος τη νύχτα τρέχει 90λεπτες φάσεις αργών κύκλων, ακολουθούμενων από υψηλής συχνότητας κύκλους (REM), κατά τη διάρκεια των οποίων ονειρεύεται. Και το Εντερικό Νευρικό Σύστημα τη νύχτα δουλεύει με 90λεπτους κύκλους αργών μυικών συσπάσεων, ακολουθούμενους από αυξημένης συχνότητας μυικές συσπάσεις – άραγε, ονειρεύεται κατά τη διάρκειά τους το Εντερικό Νευρικό Σύστημα;
  • Στο Εντερικό Νευρικό Σύστημα υπάρχουν υποδοχείς για ενδορφίνες και ενκεφαλίνες, χημικά που συνδέονται με χαρά, ικανοποίηση και ανακούφιση από πόνο – άρα το Εντερικό Νευρικό Σύστημα «βιώνει» αυτά τα συναισθήματα, με την έννοια ότι σωματοποιεί αντιδράσεις σε αυτά, άρα «επεξεργάζεται» συναισθήματα.
  • Το πεπτικό σύστημα παράγει ψυχότροπες (ψυχοενεργές, ψυχοδραστικές) ουσίες όπως τα χημικά της κατηγορίας βενζοδιαζεπινών, τα οποία είναι τα ίδια δραστικά συστατικά που υπάρχουν στο Valium και στο Xanax! Εάν πιστεύετε ότι το φαγητό είναι χαλαρωτικό, έχετε δίκιο.
  • Οι έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματα που βιώνει ο εγκέφαλος επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από πληροφορίες (νευροδιαβιβαστές και ορμόνες) που παράγονται στο Εντερικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο με τη σειρά του αλληλεπιδρά και δέχεται πληροφορίες από τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο πεπτικό σύστημα (microbiome), τα οποία επηρεάζονται με τη σειρά τους, σε μεγάλο βαθμό και από τις τροφές τις οποίες καταναλώνουμε! Αντιστρόφως, τα συναισθήματα που βιώνει ο εγκέφαλος παράγουν χημικά στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το Εντερικό Νευρικό Σύστημα!

Πηγές

  • http://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/
  • http://www.nytimes.com/2015/06/28/magazine/can-the-bacteria-in-your-gut-explain-your-mood.html?_r=0
  • http://thespiritscience.net/2016/04/12/gut-instincts-scientists-prove-you-have-a-second-brain-in-your-stomach/
Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.