Φροντίδα εαυτού


Print Friendly, PDF & Email

Φροντίδα Εαυτού

Έχω την αίσθηση ότι, ως κοινωνία, χρειάζεται επειγόντως να απελευθερωθούμε από την εμμονική αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της απώλειας βάρους και να αρχίσουμε να αγκαλιάζουμε και να προωθούμε γενικώς την ιδέα της Φροντίδας Εαυτού. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να μπούμε στη διαδικασία του να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικότερο από το να χάσουμε μερικά κιλά. Και το κακό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων δίαιτας δεν κάνουν τίποτα για την προαγωγή της αληθινής φροντίδας εαυτού.

Η φροντίδα εαυτού δεν είναι το να κάνουμε δίαιτα· δεν είναι το να πεινάμε· δεν είναι το να επιλέγουμε να τρώμε λιγότερο απολαυστικό φαγητό· δεν είναι το να αποφεύγουμε να τρώμε έξω· δεν είναι το να αποφεύγουμε να τρώμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή το να αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου θα υπάρχει φαγητό· δεν είναι το να ασκούμαστε με βασικό σκοπό να κάψουμε θερμίδες ή να κάψουμε λίπος.

Η Φροντίδα Εαυτού έχει να κάνει με το πώς τρώμε, με το πώς και πόσο κινούμε το σώμα μας, με το πώς σκεφτόμαστε και τι λέμε για το σώμα μας, με το πόσο ξεκουραζόμαστε και με το πώς συσχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Έχει να κάνει με το πώς συμμετέχουμε στη ζωή και στο εδώ και τώρα, αντί να απέχουμε από τη ζωή, με σκέψεις του τύπου «όταν θα… τότε θα…», σε σχέση με το σώμα μας και τα κιλά μας.

Δε χρειαζόμαστε μια καινούργια δίαιτα ή μια μεταμόρφωση στο σώμα μας ή να «μπούμε σε πρόγραμμα». Πώς θα ήταν, εάν η τροφή και η φυσική κίνηση είχαν να κάνουν μόνο με ευχαρίστηση, ενέργεια, προσωπική απόλαυση και εμπιστοσύνη στο σώμα μας;

Στράτος Λάσπας
Ακολουθήστε

Περί Στράτος Λάσπας

O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrition Coach. Η προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη στην ψυχολογία της διατροφής (Eating Psychology Coaching) είναι μια συναρπαστική και καινοτόμος προσέγγιση που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα θέματα βάρους, αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας (body image), τις αιώνιες, ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες (yo-yo dieting), καθώς και ποικιλία ζητημάτων υγείας και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.